Poster Indiankvinna Indiankvinna Indiankvinna Nasuteas 1898, 50x70 cm 8588de

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Poster Indiankvinna Indiankvinna Indiankvinna Nasuteas 1898, 50x70 cm 8588de

Poster Indiankvinna Indiankvinna Indiankvinna Nasuteas 1898, 50x70 cm 8588de

2017-05-15

BoråsTapeter Tapet Falsterbo II Midsummer 4039,

barn och internet

Foto: Colourbox

Sealskin Badrumsmatta Essence 50 x 80 cm ljusbrun 294435466,

ornament rund silikonform,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Robens Tarp Telescopic Pole 3-section (2019),Poster Lady in röd, 70x100 cm,

Brennenstuhl grenuttag med 9xCEE 7/4 uttag, 1xCEE 7/7, 19 1,5U,,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Even&Odd active Tights - neonrosa/light grå,Verktygsvagn med 7 lådor blå,

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

EGLO Taklampa Tarbes D32,5 cm Koppar 94194,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Envii ENAMADO DRESS - Vardagsklänning - dark grön/vit,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Servetter - stl. 33x33 cm - Hjärta av rosor - 20st,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Vakuummaskin för hemmabruk inkl. påsar,Still Life with Salmon, a Lemon and Three,Luis Menendez,62x41cm,

Produktnummer: 7670463

Mycket trevlig fotoreproduktion tryckt på HP 190gr fotopapper
med åldersbeständigt arkivbläck(Bleknar inte över tiden)
Tryckt och tillverkad i Sverige av svenskt företag.
Vi erbjuder denna bild i 7 olika storlekar, sök på namnet så hittar du dom andra storlekarna.
Obs, vi säljer bara prints som vi själva tillverkar, inga billiga kopior.

Poster Indiankvinna Indiankvinna Indiankvinna Nasuteas 1898, 50x70 cm 8588de

Anna Field Ballerinaskor - rose,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Poster Ord och bokstäver 50x70cm,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Squishies långsammare och doftande frukt Squishy Stress Relief Toys 7Pcs,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Bik Bok HAILEE - Blus - gul,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

ONLY Play ONPAUBREE TRAINING TEE LOOSE FIT - T-shirt - bas - blå nights,Warehouse SPIRAL PRINT WRAP MIDI DRESS - Vardagsklänning - navy,Oasis HOLA STRIPE TEE - T-shirt med print - multi röd,Roxy SUNSET VALLEY - Linne - marshmallow,

Loggor - LU, MAH, RS
Home