Ilse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933d

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Ilse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933d

Ilse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933d

2017-05-15

Superdry SHOP DUO OVERDY LITE TEE - T-shirt med print - blå,

barn och internet

Foto: Colourbox

vidaXL Förvaringsbänk hopfällbar konstlinne 110x38x38 cm ljusgrå,

The Kooples HOODIE - Luvtröja - grå,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

The Abduction of Ganymede,Correggio,80x40cm,Tiger of Sweden Jeans STRAIGHT - Tygbyxor - scarab grön,

Carhartt WIP CHASE - Sweatshirt - dark grå heather/gold,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

A Woman Bathing,REMBRANDT Harmenszoon van Rijn,61.8x47cm,edc by Esprit BEST BASIC HOODIE - Luvtröja - navy,

Ilse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933dIlse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933dIlse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933dIlse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933dIlse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933d

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

The North Face RED BOX TEE - T-shirt med print - storm blå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Poster Illustration Kvinna, 70x100 cm,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Julgranskula Grön Robin,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Bicycette Kylskåpsmagnet,Prydnadsgräs Ekorrkorn/Hordeum Jubatum 20 st frön,

Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar.

Modell: RUB2 RUB2

Ilse Ilse Ilse Jacobsen Rub 2 gummistövlar, Dark Indigo 12933d

Isform 6 Bollar / Bollform / Kulor - Silikon (Ljusblå),

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Konstblomma gul freesia,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

HIP Badlakan 2071-H Terza 160 cm rund flerfärgad,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Traditional Wooden Röd Christmas Tree Hanging Decorations Hea...,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Att segla med Blå Jungfrun,Ubbink Filterpump Smartmax 1500FI 1800 L/tim. 1351391,Pappersassietter Batman,The Geographer qr,Johannes Vermeer,53x46.6cm,

Loggor - LU, MAH, RS
Home