Primal Primal Primal Elements Icon Candle Purse Vintage 11d1df

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Primal Primal Primal Elements Icon Candle Purse Vintage 11d1df

Primal Primal Primal Elements Icon Candle Purse Vintage 11d1df

2017-05-15

Petrol Industries Luvtröja - mottled light grå,

barn och internet

Foto: Colourbox

bhp Rund pall med ben i trä gröna blad 30x42 cm B412472-11,

J.LINDEBERG HOPPER - Kavaj - grå melange,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

MRS SMITH THEME FOLDING OTTOMAN,Topshop JONI NEW - Jeans Skinny Fit - indigo,

Mango BRASILIA - Kavaj - mottled dark blå,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

120x440mm intern dörr plastventilgaller äppelträdfärg,PULL&BEAR IM DUNKLEN WASHED-LOOK - Flaröd jeans - dark purple,

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Selected Homme Kavaj - rose brun,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

YATO Gummiklubba 265 g,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Aneta Taklampa Manhattan,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Haglöfs Wind Cap Magnetite,Poster - Afrika karta giraff ram 40x50cm,

Produktnummer: 6785208

Primal Elements Icon Candle Purse Vintage doftar av blomster, citrus och mysk och dess ikon, som är inspirerad av Paris, är klädd med ljuvliga strasstenar. Ljuset levereras i en matchande låda.

Primal Elements Iconljus är gjorda av en vegetabilisk vaxblandning och är handgjorda med bomullsvekar. Varje ljus har en brinntid på ca 50 timmar.

Primal Primal Primal Elements Icon Candle Purse Vintage 11d1df

Midar Taklampa 17x17 cm Metall,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Väggdekor väggtext väggord - YOU ARE THE SUNSHINE OF MY LIFE,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Poster - COCO grå fade No.2 50x70cm,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Konstrotting sittgrupp Bilbao 4+4+1 inkl regnskydd, variant 2 sv,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

bok VÄXTER Nordens Flora del 2 C.A.M. LINDMAN,Fabulous World Tapet Dots vit och svart 67105-3,Man with the Cat Portrait of Henry Sturgis,Cecilia Beaux,60x40cm,I don't stop... Stort Väggord Träning,

Loggor - LU, MAH, RS
Home