Maileg Rihno Rihno Rihno Grå Small 3c0211

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Maileg Rihno Rihno Rihno Grå Small 3c0211

Maileg Rihno Rihno Rihno Grå Small 3c0211

2017-05-15

Vero Moda VMALIA TOP BOO - Blus - night sky,

barn och internet

Foto: Colourbox

Huns - Brädspel,

mtng PEKIN - Sneakers - gris oscuro/blanco,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Flasklampa Bottle Light Multi,BOSS ATHLEISURE ZOMEX - Kofta - navy,

HUGO EPAOLO - Kostymskjorta - vit,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Gusta Hållare för köksrullar Bernar vit 09158020,TOM TAILOR Jeans relaxed fit - acid washed blå,

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

HUGO TIE - Slips - dark blå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

GLANS lampfot svart 8,5 cm i metall,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

J.LINDEBERG ELLOTT MICRO - Tygbyxor - dark mahogany,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Superdry SHOP DUO HOOD - Luvtröja - eclipse navy,Pie Face Skyhigh - Brädspel,

Maileg Rihno Grey Small

En mjuk och go Noshörning tillverkad i 100% bomull.

Noshörningen är enfärgad med mönstrat tyg inne i öronen, i baken är det lite tyngd så den sitter på plats!!

Höjd 22cm

Rekomenderas från 3 år

Maileg Rihno Grey Small

Maileg Rihno Rihno Rihno Grå Small 3c0211

Grohe Duschblandare Grohtherm 3000 Cosmopolitan 150 cc,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Spartan bordsfot,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Ubbink Vattenfall Niagara LED 60 cm transparent 7504609,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Capi Blomkruka Nature Row 43x41 cm grå PKGRRO933,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Badkarbadkar avloppsavfall med rostfritt stålfilter + kedja,150x220mm väggventilationsgrillskydd mot insektsnät,5 Litre Air Pot,Skandia rörtång 83812015,

Loggor - LU, MAH, RS
Home