PULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546a

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

PULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546a

PULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546a

2017-05-15

Vila VINAJA BIKER - Blazer - medium grå melange,

barn och internet

Foto: Colourbox

Molli Toys, Nalle Brun Premium 25cm,

Free People ENTER LOVELAND EMBROIDERED - Blus - ivory,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Poster - Your smile is worth a million No.1 21x30cm,For Love & Lemons TANK DRESS - Maxiklänning - rust,

Superdry EAGLE - T-shirt med print - cherry röd,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Ljuslykta 5 set Vit/guld,myMo KAPUZEN - Luvtröja - rosa melange,

PULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546aPULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND  - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546a

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Rich & Royal DRESS WITH SPORTY DETAILS - Vardagsklänning - deep blå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Skinkfat Gris, Blankt, Julskinka,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Cayler & Sons LOS MUNCHOS TEE - T-shirt med print - light rosa,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Superdry T-shirt med print - very bright röd,Pier One Eleganta snörskor - nero,

Material & skötsel

Material98% bomull, 2% elastan

Produktinformation

LivhöjdNormal

StängningDold dragkedjegylf

ByxfickorBakfickor, sidfickor

MönsterPrickigt

DetaljerFransar

ArtikelnummerPUC21N02I-C11

PULL&BEAR MIT HALBHOHEM BUND - - - Jeans Skinny Fit - light grå cd546a

Arbour Vägglampa LED 2x4,5W An,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Smarta Skosnören med Dragsko-funktion (1 meter), Violett,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Rumours Ljuslykta 8 cm Gräss Grå,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Play, Ice Cool,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

The Procession of the Magi,SASSETTA,21.3x29cm,Utomhusbelysning dekoration easymaxx LED LED fast installerad 05327 Rostfärgad,Ilse Jacobsen gummistövlar, Café Latte,Gurka Vit Wonder Bianco Lungo 10 st frön,

Loggor - LU, MAH, RS
Home