Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0

Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0

2017-05-15

GAP CREW - Långärmad tröja - raspberry sorbet,

barn och internet

Foto: Colourbox

Sweet Protection Igniter Alpiniste II Helmet Gloss Cody Orange,

Violeta by Mango CONGO - Kofta - dark navy blå,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Fyrkantiga bokstavsljus med texten "KISS ME".,Dorothy Perkins Curve KNOT FRONT - T-shirt - bas - dark blå,

Karen by Simonsen GIL BLOUSE - Blus - rose,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Fönsterfilm STATIC FIX Safir 200 x 45cm,ONLY ONLFIRST - Blus - cloud dancer,

Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Soaked in Luxury AMIA WRAP DRESS - Vardagsklänning - june bug grön,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Poster A4 21x30cm Don't Kill My Vibe,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Tommy Hilfiger SLIM FIT - Piké - sky captain,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Burton Menswear London Piké - blå,Superdry ORANGE LABEL HYPER POP - Huvtröja med dragkedja - cinder charcoal grit,

Material & skötsel

Material86% polyester, 14% bomull

TygJersey

SkötselrådTorktumlas ej, 30°C maskintvätt, skontvätt

Produktinformation

LivhöjdHög

ByxfickorBakfickor, sidfickor

DetaljerMidjeresår

ArtikelnummerDI122E01N-Q11

Diesel P-SKA TROUSERS - - - Träningsbyxor - schwarz/weiss a480a0

Paintpart Tapet Lantligt och Modernt 4929-1,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

My Little Scythe Brädspel,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Craft Tempo Halfzip, Herr, Soul/Bolt,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Poster A3 30x42cm Fashion,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

HIP Bäddset 6113-H Bodhini 155x220 cm grön,Värmekudde Sherpa - Warmies,LED-belysning infälld med rörelsedetektor Müller Licht 57038 7.5 W Varmvit Vit,BoråsTapeter Tapet Sense of Silence Crystal 6323,

Loggor - LU, MAH, RS
Home