Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43

Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43

2017-05-15

Topshop SPOT PLEAT - Maxiklänning - grön,

barn och internet

Foto: Colourbox

Glaskupa bordslampa - Mässing Havsö,

Tamaris Heart & Sole Klassiska stövletter - old rose,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Isbollar - 27st iskuber,EA7 Emporio Armani T-shirt - bas - röd,

Bruuns Bazaar PENNY CECILIE SKIRT - A-linjekjol - ginger beige,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Allegory of Love,Paolo Veronese,50x50cm,Lacoste NORMAL FIT PH4012-00 - Piké - summer,

Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Kings Of Indigo FAHD - Huvtröja med dragkedja - navy,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

The Annunciation, VASARI, Giorgio,50x40cm,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

ONLY Petite ONLZEBRA SKIRT - A-linjekjol - tan,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Zalando Essentials Cargobyxor - oliv,Drömfångare vitt hjärta med fjädrar, sovrum sova dekoration,

Produktnummer: 15643808

Inred med trendiga posters i A3 format.
Med hög kvalité printat på glansigt papper.
Häng upp enkelt med fin ram eller direkt.

Poster, Affisch, Print

Ram ingår ej.

Storlek: A3 30x42cm

Poster A3 30x42cm Golden Golden Golden Pineapple 5f3b43

Clank! Expeditions: Gold and Silk (Exp) Brädspel,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

FÖNSTERFILM, STATIC FIX. 45cm x 200cm. GRATIS mont. skrapa ingår,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Supertunna runda skosnören 45cm (Mörkbruna),

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Hailo Pedalhink Pure storlek S 3 L matt mintgrön 0504-070,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Stor knapp grundläggande inomhus ljusbrytare beige med ljus,vidaXL Kuddfodral 4 st velour svart 40x40 cm,Einhell Förfilter 12 cm för vattenpump,vidaXL Kudde 2 st velour 45x45 cm svart,

Loggor - LU, MAH, RS
Home