Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095

Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095

2017-05-15

PULL&BEAR MIT SLOGAN - Sweatshirt - blå,

barn och internet

Foto: Colourbox

Julgranskula Rosa Erika,

mint&berry Blus - dark blå,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Vinflaska Flasköppnare,s.Oliver Jeans Taperöd Fit - brun denim stretch,

Jo Ghost Eleganta snörskor - diver/nero,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Retro Line Miniugn,Ewing Höga sneakers - olive,

Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Minimum JAY - Skjorta - drab,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Heart of the Andes,Fröderic E.Church,80x40cm,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Reebok COMBAT MUAY THAI SHORT - Träningsshorts - grå,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

TWINTIP Jeans Skinny Fit - vit,Iro PLUME - Pennkjol - mixed grå,

Produktbeskrivning

Hög känga för mountaineering och krävande alpinism

Högteknologisk och funktionell i väldigt låg vikt. En modern mountainerringkänga som håller måttet i tuff alpin terräng, vare sig det är på långa expeditioner i snö och is, på blottade karga och kalla klippor eller i våt terräng om våren.

Fodret i Gore-Tex skyddar effektivt mot utmanande väderförhållanden och ventilerar för att foten ska få syre och hållas torr. Bra stöd för hälen och stabilitet garanteras samtidigt som vadderingen anpassar sig efter just din fots konturer och behov. Högpresterande känga för alpina utmaningar året om. 

Detaljer

 • Base Fit - bra stöd för häls som motverkar blåsor
 • Motion Control - förstärkt, flexibel insida för rörelsefrihet och som motverkar stukning
 • Memo Foam - vaddering i insteg, ankel och skenben som anpassar sig efter just din fot
 • FeetMap - foder som är anpassat efter fotens olika delars behov
 • Snörning i tre zoner för säker passform
 • Trippel densitet i mellansula som ger bra precision fram och skön dämpning i hälen
 • Förstärkning vid tårna - Rubber toe cap
 • Förstärkningar i gummi på utsatta platser
 • Stabil plattform för foten - Board lasted
 • Normal storlek Visa storlekstabell
 • Rakt snitt
Specifikation
Outdoorskor
Användningsområde: Vandring, Mountaineering
Design: Medelhöga
Material
Yttermaterial: Läder, Syntet
Sula: Vibram
Skotillbehör
Förslutningssystem: Skosnören
Stegjärnskompatibla: Delvis stegjärnskompatibel
Vikt
ca 621 (storlek UK 8,5)  
Material
Överdel: Velours läder och textil, Foder: GORE-TEX Performance Comfort Footwear, Sula: vibra Mulaz sole, Poro wedge, trippel densitet
Kön
Herr
Aktuell i vårt sortiment
2019
Produktnummer
730066

Mammut M's Ayako Ayako Ayako High GTX Shoes graphite-inferno (2019) cff095

Dekorativ livboj vit med blå ränder,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Häftapparat för 26/6-klammer (7397860),

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Affisch Poster Födelseår år 1998 Nittiotalet 33x48,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Emotion Dra-på-lakan strykfri 180x200 cm ljusgrå 0220.50.46,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Poster - Lejon djungel 40x50cm,Komar Fototapet Prisma 368x248 cm XXL4-019,Ätpinnar i Bambu,Ölförkläde,

Loggor - LU, MAH, RS
Home