Ven Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53de

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Ven Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53de

Ven Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53de

2017-05-15

Zoe Karssen YOU'LL DO - T-shirt med print - optical vit,

barn och internet

Foto: Colourbox

Brix GarlicWheel - Krydd/Vitlökspress,

Superdry Huvtröja med dragkedja - anthracite,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Smartwares Säkerhetslampa ljusgrå ES88,Superdry COMBAT SPORT - Shorts - navy,

Tommy Jeans CORP LOGO HOODIE - Luvtröja - grå,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Emotion Dra-på-lakan jersey 140x200 cm rosa 0200.72.44,Minimum EMIN - Skjorta - soft blå,

Ven Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53deVen Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53de

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

PULL&BEAR MIT BUNTEN STREIFEN - Skjorta - grön,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Baldassare Castiglione,Raphael,50x40cm,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Zalando Essentials Skjorta - dark blå,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Selected Femme SLFMARY WIDE BELLE - Flaröd jeans - medium blå denim,Fluxx Star Trek TNG - Brädspel,

Taklampa Markslöjd Ven Opalglas/Stål är en taklampa i matt opalglas och stål. Taklampan Ven finns i 2 storlekar och har 1 ljuskälla.

Specifikationer

Övrigt
Varumärke: Markslöjd
Serie: Markslöjd Ven
Färgnamn: Stål
Effekt (W): 40 w
Kapslingsklass: IP20
Sockel: E14
Spänning (V): 230 V
Färg på sladd: Transparent cm
Färg skärm: Vit
Lamptyp: Glödlampa
Säkerhetsklass: Klass II
Upphängning: Takkrok
Brytare: Strömbrytare på sladden
Utseende: Glas


Material
Material bas: Metall
Material skärm: Glas


Antal
Antal lampor: 1 st


Mått
Bredd: 12 cm
Höjd: 20 cm
Djup: 12 cm
Kabellängd: 350 cm

Ven Pendel Pendel Pendel 12 cm Matt Opalglas/Stål Markslöjd de53de

Battalia - Brädspel,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Poster - SAVE WATER DRINK CHAMPAGNE no.11 30x40cm,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Affisch/Poster Huvudstäder i Asien Ord/Text/Skrift 33x48cm,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

vidaXL Påslakanset 2 delar 155x200/80x80 cm blommor,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

The Toilette,Henri Toulouse-Lautrec,67x54cm,Kuddfodral Hacienda 50 x 50 cm,Dammsugarpåsar AEG Vampyrino S,Smartwares Smartlight touch LED,

Loggor - LU, MAH, RS
Home