axant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522f

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

axant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522f

axant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522f

2017-05-15

Betty & Co Blus - grön leaves,

barn och internet

Foto: Colourbox

Still Life with Pottery,Francisco de Zurbaran,80x40cm,

Diesel T-HARUS-LS T-SHIRT - Långärmad tröja - vit,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Dammsugarpåsar Waves VC-106108.1,mint&berry Pennkjol - botanical garden,

Lacoste ESPARRE WINTER - Höga sneakers - tan/dark brun,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Poster - Ananas Rosa Grön Tropical 40x50cm,LOGOSHIRT T-shirt med print - grau meliert,

axant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522faxant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522faxant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522f

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Superdry HIGH FLYERS - Luvtröja - light grå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Glassmaskin 1.2 l,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Mango RENATO - Skjorta - dark grön,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

s.Oliver SHAPE - Jeans slim fit - navy denim,Barbie Jigsaw Puzzle Set: Princess and the Pop Star,

axant axant axant Thermo Skoöverdrag svart 3c522f

Craft Fleece Vest, Woman, Grå,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Poster - Flamingo Singel 21x30cm,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Elmotor för modellflygplan borstlös Speed 200 BB Graupner kV (U/min per Volt): 200,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Poster - Together is our favorite place to be No.6 50x70cm,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Flexibelt vattenslangrör kvinnlig 3/4 "x 3/4" 80cm,vidaXL Dubbelsidigt vadderat överkast svart/grå 230 x 260 cm,Modern skrivbordslampa Led 6w 51led,No1 Amerikanska Pajer Kokbok Receptbok,

Loggor - LU, MAH, RS
Home