Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982

Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982

2017-05-15

Scotch & Soda REGULAR FIT LONGSLEEVE ALLOVER PRINTED SHIRT - Skjorta - dark blå,

barn och internet

Foto: Colourbox

Hugh Lane Bequest,Samuel Palmer,60x40cm,

More & More Jeanskjol - copper brun,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

vidaXL Handfat keramik fyrkantig svart 38x38x13,5 cm,Legends NAPOLI WORK - Skjorta - navy,

Tiger of Sweden BRONO - Skjorta - light ink,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

vidaXL Vedställ med bas 113 cm,Obey Clothing T-shirt med print - forest grön,

Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

YOURTURN Pyjamas - dark grå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

vidaXL Skoskåp brun med överdrag 58x28x106 cm,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Bugatti MUENSTER - Jeans straight leg - dark grå,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Taklampa betong CAHABA,Väggdekor väggtext väggord - DRÖM - MINNS - LEV,

Produktnummer: 16317230

Bakduk i Glasfiber/Silikon

Bakmatta i glasfiberförstärkt silikon, en duk som håller sig tålig och stabil.
Kavla ut degen på mattan, fungerar fantastiskt bra till pajdegar m.m. inget mjöl behövs.
Är tillverkad av slitstarkt glasfiber med en silikonbeläggning som gör att ingenting fastnar i den.
Bakmatta i silikon som kan användas istället för bakplåtspapper och som klarar riktigt många användningar.
Klarar att ligga i frysen, och klarar att följa med in i ugnen.
Silikonmatta i 100% silikon. Lätt att använda och förvara, bara att rulla ihop efter rengöring. Bakduken kan användas både när du gräddar eller som underlag när du kavlar.
Glatt yta som gör att degen inte fastnar.
Behöver ej smörjas.
Skär ej direkt på bakduken.
Rengörs enkelt med vatten och en svamp.
Du slipper att få intorkad deg på köksbordet.
Går att diska i diskmaskin.

Mått: 30 cm x 40 cm.

Snarlik modell nedan:

Bakmatta Bakmatta Bakmatta i silikon 42x29cm dce982

Bordslampa vit CHANZA,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Poster Brud som står i blåst, 70x100 cm,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Claessens'Kids My Lantern nattlampa Kid'Sleep vit 0021,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Nonwoven Fototapet Afrika - en kvalitetstapet till marknads bäst,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Capi Vas Nature Rib elegant låg 36x47 cm svart PKBLR782,vidaXL Persienner PVC 60x160 cm vit,Poster - Elefant Road - Svartvit 30x40cm,Retrotavla (8x11cm), lyxbil,

Loggor - LU, MAH, RS
Home