Tomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5db

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Tomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5db

Tomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5db

2017-05-15

Cream CAROLINA BLOUSE - Långärmad tröja - garnet röd,

barn och internet

Foto: Colourbox

stora trä tags med hål 25 st,

Desigual UMA - Långärmad tröja - grå,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Cars, Pyjamas, Röd,Keepsake HEART AND SOUL DRESS - Vardagsklänning - small röd,

Dorothy Perkins GREY HEART LETTUCE EDGE - T-shirt med print - grå,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

Nature Frukt- och lövnät 4,3x4,3 m 6030451,Guess AGATA DRESS - Fodralklänning - necessary röd,

Tomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5dbTomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5dbTomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5dbTomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5dbTomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5dbTomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5db

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

Weekday AILIN HOODED - Luvtröja - dusty blå,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Händelsehorisonten,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Dorothy Perkins Curve LONGLINE EDGE TO EDGE CARDIGAN - Kofta - dark grön,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Jacamo CHELSEA BOOT STANDARD FIT - Stövletter - brun,Polo Ralph Lauren THORTON - Sneakers - collin blå,

Material & skötsel

Material93% bomull, 6% polyester, 1% elastan

TygDenim

Icke-textila delar av animaliskt ursprungJa

SkötselrådTorktumlas ej, 30°C maskintvätt, kan krympa upp till 5 %

Produktinformation

LivhöjdNormal

StängningDold dragkedjegylf

ByxfickorBakfickor, sidfickor

ArtikelnummerTOI21N001-K11

Hållbarhet

EU Ecolabel

En kvalitetsmärkning för produkter som har låg miljöpåverkan sett över hela livscykeln. Från säker utvinning av råmaterial till nedbrytbart avfall så måste varje produktionssteg möta de EU-omfattande kriterier som tagits fram av forskare och NGO:s. EU Ecolabel-produkter utvärderas av oberoende experter för att säkerställa att de uppfyller alla kriterier.

Tomorrow BOB CROPPED - Jeans Jeans Jeans Skinny Fit - brighton 3ce5db

Rödskins ISALI - Sneakers - noir,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Attralux LED E27 100W Matt 6st,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Liggunderlag Exklusiv 190x60x1,4 cm,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

ESD Säkerhetslågskor Albatros TWIST RED WNS LOW ESD HRO SRC 37 S1P Svart, Röd,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

¡Taco loco! : mexikansk gatumat från grunden 9789127158610,Engblad & Co Tapet Arkiv Engblad Sigill 5365,Bäddset - Påslakan Polis,Poster A4 21x30cm My Heart,

Loggor - LU, MAH, RS
Home