Dorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189a

Vetenskap & Hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa. Läs mer.

Dorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189a

Dorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189a

2017-05-15

Fyra rullar tapet Cole & Son Lee Priory 01,

barn och internet

Foto: Colourbox

TOM TAILOR DENIM TEE - T-shirt med print - faded uniform blå,

S-J 1930-19 Drottning Victoria Jordfärd..Erling Eidem,

Det är första gången som det gjorts en nationell studie med rörelsemätare – vid tidigare undersökningar har ungdomarna själva fått uppskatta sin fysiska aktivitet i enkätsvar. Resultatet visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna kommer upp i de 60 minuter av daglig pulshöjande motion och träning som läkarkåren rekommenderar. Det behöver inte nödvändigtvis vara idrott, även t ex lek och cykling till skolan räknas in.

Pier One Kostymbyxor - dark blå,Poster - Städer No.6 A4 21x30cm,

bok/Svenska gods och gårdar/Värmland,

Johan R Norberg är sedan 2010 utredare av det statliga idrottsstödet. Undersökningen har genomförts av Gisela Nyberg, forskare på Karolinska Institutet, i samarbete med Livsmedelsverket.

— Vi tror att vi svenskar är ett väldigt idrottande folk, men det finns alltså ett glapp mellan vad vi tror och hur mycket vi faktiskt rör oss. Och räknar vi in att det kanske tar en kvart att gå till skolan är inte 60 minuter särskilt svårt att nå upp till, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning (CIF) och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Studien har genomförts i samarbete med forskare på Karolinska institutet. Den omfattar 1700 barn i femman, åttan och andra ring på gymnasiet. Mest aktiva är de yngsta pojkarna i studien. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Så få som 14 procent rörde sig tillräckligt i den gruppen. Både flickor och pojkar på gymnasiet tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Rapporten pekar också på stora skillnader när det gäller ungas föreningsidrottande. Cirka 20 procent idrottar inte alls på fritiden. En lika stor andel är mycket aktiva. De som idrottar i förening är också mera fysiskt aktiva totalt sett. Jämfört med dem som inte var aktiva i någon förening sitter de mindre stilla och surfar mindre på sina telefoner.

ALCOTT T-shirt med print - vit,Lacoste SLIDE - Badsandaler - gul,

Dorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189aDorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189a

Resultatet visar även att det är i skolan som barnen får den mesta motionen.

— Det hörs många röster om att det ska vara mer idrott i skolan men det är faktiskt på fritiden som barnen är minst aktiva. Framförallt är barn väldigt passiva på helgerna, då kryper de upp i soffan med sina skärmar och paddor, säger Johan R Norberg.

maje JIKAM - Minikjol - carreaux,

Som särskilt bekymmersamt framhåller han de cirka 6 procent av alla barn och ungdomar som undviker skolans undervisning i idrott och hälsa, som sitter stilla på rasterna, sällan deltar i föreningsidrott och i övrigt är fysiskt inaktiva på fritiden.

— Vissa i undersökningen säger att ”idrott är inget för mig”. Hur når vi dem?
Om inte den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar ökar finns förstås hälsorisker på både kort och lång sikt. Och när så många barn rör sig så pass lite på fritiden faller större ansvar på föräldrarna att aktivera dem. Men Johan R Norberg pekar också på att utbudet och utformningen av undervisningen i idrott och hälsa kan spela in.

Steve Madden HOMELAND - Sneakers - vit,

— Har idrottslärarna verktygen att nå den grupp som inte vill vara med? Det finns studier som visar att idrott och hälsa har flest obehöriga lärare. Med fler behöriga och utbildade lärare skulle man kanske lyckas nå fler av de minst motiverade barnen, säger han.

Anna Field MAMA Jerseyklänning - turkish tile,

— Man ska också komma ihåg att det i dag är ett kunskapsämne som också innehåller teoretiska inslag om t ex näringslära. Ämnet räcker helt enkelt inte till, man måste också röra sig i andra sammanhang, säger Johan R Norberg.

Vila VIOLIVINA - Kofta - dark blå,Object OBJMAG - Långärmad tröja - bordeaux,

Material & skötsel

Material83% viskos, 17% polyamid

Skötselråd40°C maskintvätt, torktumlas ej, skontvätt

Produktinformation

HalsRundad

FörslutningKnapp

MönsterEnfärgat

DetaljerPrydnadsstenar

ArtikelnummerDP521I0FQ-K11

Dorothy Perkins CORE CORE CORE CARDI - Kofta - navy 9e189a

Tiffosi BERNSTEIN - Långärmad tröja - blå,

Pojkar med mer idrott i skolan hade bättre betyg

Only & Sons ONSALEX TEDDY - Parkas - night sky,

Starkare ben med skolgympa varje dag

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet

Idrott varje dag i skolan ger bättre betyg

Russell Athletic Eagle R CARLIN EAGLE HOODY - Luvtröja - navy,

Så påverkar träningen ditt hjärta och dina gener (PODD)

Pieces PCDELLY - Jeans Skinny Fit - light blå denim,

De stillasittande barnen (reportage från Kropp & själ, Sveriges radio)

Hänglås kombinationslås 45mm,GAP SKINNY ANKLE NICHOLLS - Jeans Skinny Fit - medium indigo,Jacamo BOOTS - Stövletter - navy,Weekday THURSDAY RESUED CUT - Jeans slim fit - reused blå,

Loggor - LU, MAH, RS
Home